Restauracja
Restauracja, w której prowadzona jest lekka, ciężka lub pełna gastronomia
Wybierając lokal użytkowy, w którym zamierzasz prowadzić restaurację, warto zwrócić uwagę na parametry marketingowe i możliwości techniczne nieruchomości.
O ile małym lokalom, jak pub czy kawiarenka, prowadzącym lekką gastronomię, wystarczą podstawowe przyłącza i niewielka przestrzeń robocza, o tyle prowadzenie restauracji i pełna gastronomia wymagają już spełnienia szczególnych wymogów. Jak się za to zabrać? Podpowiadamy!
Miejsce pod restaurację Warszawa – jakie wymogi musi spełniać?
Jesteś szefem kuchni i masz już dość pracy u kogoś? A może otwarcie restauracji zawsze było twoim marzeniem? To wspaniale, że zdecydowałeś się je spełnić. Zanim jednak zaczniesz opracowywać menu, musisz znaleźć odpowiedni lokal. W zależności od tego, co zamierzasz serwować w swojej restauracji, będzie on musiał spełniać konkretne wymogi. Co to oznacza? Zależnie od tego, czy chcesz prowadzić pełną, ciężką bądź lekką gastronomię, musi on spełniać ściśle określone parametry. Liczy się zamontowanie w lokalu wentylacji, przystosowanie dla przyszłych odbiorów Sanepidu, umiejscowienie separatora tłuszczu, klimatyzatorów czy agregatów chłodniczych, wysokość pomieszczeń i ich usytuowanie.
Samodzielne sprawdzenie wszystkich tych elementów może być naprawdę trudne i po prostu przytłaczające. Nie ma co ukrywać, że wymogi formalne potrafią skutecznie zepsuć całą radość z tworzenia swojego wymarzonego miejsca. Z tego powodu zachęcamy cię do skorzystania z usług naszej agencji – zajmiemy się wszystkim tym, co skomplikowane, a tobie zostanie sama przyjemność płynącą z kreowania własnej przestrzeni restauracyjnej!
Lokal pod restaurację do wynajęcia – na co zwrócić uwagę?
Szukanie idealnego lokalu to długa droga. Nie musi być jednak ani męcząca, ani demotywująca. W naszej bazie znajduje się wiele ofert restauracji do wynajęcia. Chętnie pomożemy ci wybrać tę jedyną. Jakie powinno być miejsce pod restaurację? Warszawa, jako stolica, jest pod tym względem szalenie wymagająca! Podpowiadamy, jak szukać odpowiedniego lokalu.
Lokalizacja
Lokalizacja to niewątpliwie jedna z najważniejszych charakterystyk lokalu. Jeśli chcesz otworzyć zajazd, będziesz szukać lokalu przy drodze, a myśląc o barze mlecznym, raczej postawisz na ulicę niedaleko uczelni albo akademika. Mówiąc wprost – lokalizacja musi być dopasowana do twojej grupy docelowej. Elegancka restauracja z wykwintnym menu? Raczej w centrum miasta albo jego prestiżowej dzielnicy. Jeśli więc masz już określony pomysł na to, do kogo kierujesz swoje usługi gastronomiczne, szukaj miejsca, mając to na uwadze.
Powierzchnia
To druga, niezwykle istotna cecha lokalu. Powierzchnia musi być dostosowana do rodzaju działalności. Lokal pod restaurację do wynajęcia musi być przestronny, jeśli planujesz pełną obsługę kelnerską. Mniejsza powierzchnia wystarczy do otworzenia samoobsługowej kawiarni czy baru.
Wymogi prawne
Ustawodawca nakłada na właścicieli lokali gastronomicznych szereg obowiązków. Najważniejsze z nich znajdują się w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, które reguluje m.in. dostęp do światła dziennego, temperaturę, wentylację, ilość toalet etc. Jest tego dużo, dlatego, jeśli chcesz być pewny, że niczego nie przeoczysz, skontaktuj się z nami, a my zaproponujemy ci lokal z naszej bazy – dopasowany w sam raz do twojego pomysłu na biznes.
Restauracja do wynajęcia Warszawa – oddaj to w ręce specjalistów z LOCO Commercial!
rzystając z oferty LOCO Commercial, możesz mieć pewność, że parametry techniczne nieruchomości zostaną należycie zweryfikowane, a w lokalu będziesz mógł serwować zarówno śniadania i lunche, jak i obiady oraz kolacje. Pełna gastronomia będzie potrzebować również odpowiednio wyposażonej kuchni, rozbudowanej wentylacji, klimatyzacji czy obecności pomieszczeń socjalnych. LOCO Commercial pomoże w zorganizowaniu niezbędnych pozwoleń oraz sprawdzi już istniejące przyłącza i parametry techniczne lokalu.
Pomoże również w uzyskaniu koncesji na sprzedaż alkoholu, zgody Sanepidu czy zezwolenia na prowadzenie letniego ogródka gastronomicznego. Możliwość zjedzenia posiłku na świeżym powietrzu niezmiennie cieszy się uznaniem i popularnością. Restauracja z ogródkiem w miejscu takim jak Warszawa stanowi gwarancję zadowolenia klientów i sukcesu jej właściciela.
Chętnie posłuchamy o twoim pomyśle na restaurację i z przyjemnością będziemy ci towarzyszyć w poszukiwaniu idealnego lokalu. Umów się na spotkanie ze specjalistą z LOCO Commercial już dziś i spełnij swoje marzenie o własnym biznesie w gastronomii!