Prowadzenie restauracji to superpomysł na biznes!

10.07.2020
Prowadzenie restauracji to superpomysł na biznes!

Pragniesz otworzyć własną restaurację, bo jesteś szefem kuchni i dość już masz pracy u kogoś? A może jesteś inwestorem z pasją kulinarną, który chce spróbować swoich sił w branży gastronomicznej? Prowadzenie restauracji jest szalenie fascynującym, choć wymagającym zajęciem. Podpowiadamy od czego zacząć swoją swoją przygodę w tej branży.

Polacy uwielbiają dobrze zjeść. Wspólne gotowanie, oglądanie programów kulinarnych, w końcu spędzanie czasu w restauracjach stało się ważnym elementem naszego życia. Według raportu „Rynek Gastronomiczny w Polsce”, przygotowanego przez GfK, (międzynarodowy koncern zajmujący się badaniem opinii publicznej) aż 60 proc. Polaków chodzi do restauracji. W 2019 roku zostawialiśmy w lokalu gastronomicznym 130 złotych miesięcznie, aż 24 złotych więcej niż w 2018 roku. Restauracje cieszą się popularnością i choć jest ich coraz więcej, mając interesującą ofertę z pewnością można się przebić, zyskać popularność i stałych klientów.

Od czego zatem warto zacząć? Od odpowiedzenia sobie na pytanie czy chcemy lokal kupić, wynająć, a może przejąć przez podpisanie umowy odstąpienia. Konieczne jest także zastanowienie się, gdzie chcemy prowadzić lokal gastronomiczny. Pamiętajmy jednak, że stawki czynszu najmu potrafią różnić się drastycznie i to na tej samej ulicy, dlatego warto sprawdzić czy proponowana stawka nie jest zbyt wygórowana.

Prowadzenie restauracji to superpomysł na biznes!

Lokalizacja w centrum Warszawy jest z pewnością szalenie atrakcyjna ze względu na łatwość dostępu – to właśnie tam spaceruje najwięcej osób, jest mnóstwo firm, turystów. Lokale usługowe mogą się znajdować zarówno w kamienicach, jak i w nowych budynkach apartamentowych, a także w biurowcach. Wybór takiej lokalizacji ma znaczenie m.in. ze względu na uzyskiwanie zgód na sprzedaż i serwowanie alkoholu.

Mały lokal w centrum miasta

Centrum miasta, choć daje duże możliwości, wiąże się z wysokimi kosztami. Najemca małego lokalu, który serwuje na przykład pierogi, może płacić 4000 zł netto miesięcznie za 22 metrów kwadratowych powierzchni usługowej, czyli około 180 zł miesięcznie bez opłat eksploatacyjnych i opłat za media.

Duża restauracja w centum Warszawy

Na Nowym Świecie stawka najmu w lokalu o wielkości 100 metrów kwadratowych będzie dochodzić do 300 zł za metr kwadratowy, czyli 30 tysięcy złotych miesięcznie. Wokół placu Konstytucji można znaleźć lokale za 120 złotych za metr kwadratowy powierzchni komercyjnej lub nawet 150 złotych za metr kwadratowy lokalu z pełnym wyposażeniem.

Gdzie znaleźć tańszy lokal gastronomiczny?

Jeśli nie dysponujesz takimi środkami, nie oznacza to wcale, że musisz rezygnować z prowadzenia restauracji. Poza centrum Warszawy stawki najmu są dużo niższe, wynoszą bowiem około 80 złotych za metr kwadratowy.

A może restauracja w biurowcu?

Lokalizacja restauracji w biurowcach jest dla wielu inwestorów wymarzonym miejscem, ponieważ można serwować tam lunche dla dużej liczby odbiorców. W tym wypadku musimy jednak pamiętać, że w godzinach wieczornych nasz lokal może świecić pustkami. Dlatego biznesplan powinien zakładać możliwości, jakie daje nam lokalizacja. Jeżeli restauracja będzie mogła w ciągu dnia obsłużyć dużą liczbę klientów, jest duża szansa, że odniesiemy sukces, nawet jeżeli wieczorem lokal będzie zamknięty.

Prowadzenie restauracji, a parametry techniczne

Decydując się na daną lokalizację, konieczne jest sprawdzenie ważnych pod względem marketingowym parametrów lokalu, czyli jego widoczność z ulicy, możliwość prowadzenia ogródka sezonowego, wywieszenia reklam w witrynie, a także dostępność lokalu dla gości – w tym możliwość podjazdu dla wózków i osób niepełnosprawnych. Warto także zwrócić uwagę na to, czy obok restauracji lub w jej okolicy znajdują się miejsca parkingowe. Wiele lokali ze świetną kuchnią upadło z powodu tak, zdawałoby się prozaicznego powodu, jak brak miejsc parkingowych. Na rynku jest wiele lokali gastronomicznych na wynajem lub sprzedaż, ale czy wszystkie z nich spełniają normy, które pozwolą nam otworzyć wymarzoną restaurację w „pełnej gastronomii”? Warto to dokładnie sprawdzić.

Na jakie parametry lokalu zwrócić uwagę?

Pojawia się więc pytanie, jak nie dać się zwieść nieprawdziwym informacjom o odpowiedniej wentylacji czy o parametrach lokalu spełniających wymogi sanepidu? Po pierwsze konieczne jest skompletowanie pełnej dokumentacji lokalu, która obejmuje zarówno architekturę branżową, jak i projekty technologiczne oraz dokumentację powykonawczą. Trzeba sprawdzić, jaka jest wydajność restauracji pod względem technicznym. Jeżeli lokal gastronomiczny przejmujemy po poprzednim najemcy, należy wykonać inwentaryzację, zatrudniając technologa, który przygotuje odpowiedni projekt.

Parametry restauracji w kamienicy

Jeżeli lokal znajduje się w kamienicy, dobrze jest sprawdzić, jak działają kominy wentylacyjne. W tym celu konieczna jest pomoc specjalisty, który sprawdzi drożność kominów wentylacyjnych na dachu. Jeżeli sanepid odebrał lokal po 2015 roku, możemy uznać, że spełnia on obecne standardy. Jeżeli lokal został zaadaptowany wcześniej, wówczas konieczne jest przeprowadzenie audytu, dzięki czemu nie będziemy mieć ewentualnych problemów przy kolejnym odbiorze lokalu przez sanepid.

Klimatyzacja w lokalu gastronomicznym

Bardzo ważne jest sprawdzenie, czy lokal ma wyznaczone miejsce na klimatyzatory, a także, czy uchwała wspólnoty obejmuje zgodę na umieszczenie klimatyzatorów np. w garażu. Podczas weryfikacji parametrów technicznych lokalu należy również sprawdzić moc przyłączeniową oraz aktualność projektu instalacji elektrycznej, w tym mocy przyłączeniowej.

Prowadzenie restauracji – jak się zabezpieczyć?

Zanim podpiszemy umowę najmu lub wejdziemy w prawa umowy najmu, musimy sprawdzić, czy lokal na pewno ma przeznaczenie na działalność gastronomiczną. Warto sprawdzić z pomocą agenta, czy warunki umowy najmu chronią nasze interesy. W przypadku zakupu lokalu, powinniśmy otrzymać rent roll z określonymi parametrami stawek najmu i opłat dodatkowych wraz z wyliczeniem stopy zwrotu z naszej inwestycji.

Co powinna zawierać umowa najmu restauracji?

W umowie najmu przede wszystkim powinny być zawarte informacje o wysokości czynszu najmu, jego waloryzacji, o opłatach dodatkowych np. konieczności składania deklaracji śmieciowej. Umowa powinna także zawierać informacje o możliwych opcjach wyjścia, wysokość kaucji i zabezpieczenia. Jeśli przejmujemy umowę najmu, powinniśmy sprawdzić, do czego się zobowiązujemy, jednocześnie akceptując, że właściciel lokalu również musi posiadać zabezpieczenia w przypadku nagłej niewypłacalności czy zaleganiu z płatnościami czynszu najmu lub innych opłat.

Lokal gastronomiczny z alkoholem czy bez

Żeby uniknąć nieprzyjemnej niespodzianki, przed podpisaniem umowy najmu, należy sprawdzić, w jaki sposób możemy uzyskać zgodę na sprzedaż i serwowanie alkoholu oraz sprawdzić czy poprzedni właściciel działał na podstawie uchwały wspólnoty. Warto pamiętać o tym, że umowa najmu określa zobowiązania zarówno najemcy, jak i wynajmującego lokal restauracyjny. Dobra umowa zabezpieczy nas na przyszłość, dlatego właśnie jest ona kluczowa, aby nasze przedsięwzięcie się powiodło.

Prowadzenie restauracji – zdaj się na ekspertów

Wbrew pozorom zakup, wynajem czy przejęcie lokalu handlowo-usługowego z przeznaczeniem na gastronomię, wcale nie jest proste. Warto więc skorzystać z pomocy specjalistów. LOCO COMMERCIAL zweryfikuje atrakcyjność nieruchomości, warunki umowy najmu oraz parametry techniczne lokalu. LOCO COMMERCIAL poleci Państwu kontakt do sprawdzonych specjalistów, prowadzących analizy techniczne lokalu. Jak również pomoże stworzyć projekt, do którego nie przyczepi się nawet sanepid. Z naszą pomocą będziecie się Państwo mogli skupić na wyborze menu i wystroju wnętrza swojej nowej restauracji, a nie na zawiłościach organizacyjnych i prawnych.

ZAPRASZAMY!!!

zawsze do dyspozycji

Czas na kolejną udaną transakcję?

Nasz doradca skontaktuje się z Tobą!

W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej informacji w Polityce Cookies.

Rozumiem