Agencja nieruchomości komercyjnych pomoże Ci wybrać odpowiedni lokal na restaurację

21.07.2020
Agencja nieruchomości komercyjnych pomoże Ci wybrać odpowiedni lokal na restaurację

Postanowiłeś prowadzić restaurację. Masz na nią pomysł, wiesz już jakie dania będziesz serwować, jednak nadal nie możesz znaleźć odpowiedniego lokalu? Z poszukiwaniem miejsca, które będzie spełniać odpowiednie warunki nie należy się spieszyć. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek i stresów, warto skorzystać z pomocy profesjonalistów. Agencja nieruchomości komercyjnych pomoże znaleźć lokal spełniający wymogi gastronomii. . 

Warszawa to miasto o najbogatszym rynku lokali komercyjnych w Polsce, jednak nie w każdym lokalu można prowadzić restaurację. Warunki, jakim powinien odpowiadać lokal gastronomiczny zależą przede wszystkim od rodzaju kuchni jaką chcielibyśmy serwować. Inne warunki powinien spełniać lokal przystosowany do podawania sushi czy przystosowany do prowadzenia kawiarni, a inne warunki będzie spełniał lokal dla pizzerii czy serwujący burgery, steki i potrawy z głębokiego tłuszczu. 

Agencja nieruchomości komercyjnych zwróci uwagę na techniczne parametry lokalu 

Na co przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę? Na odpowiednią instalację wentylacyjną, dzięki której lokal będzie komfortowy dla klientów, a wydobywające się z kuchni zapachy nie utrudnią życia zarówno Klientom jaki i sąsiadom restauracji. Lokal gastronomiczny powinien posiadać dwa rodzaje wentylacji, tzw. wentylację bytową, która zapewnia wymianę powietrza na sali konsumpcyjnej oraz wentylację kuchenną, okapową, często zwaną tłuszczową. Co ważne oba rodzaje wentylacji muszą mieć niezależne źródła świeżego powietrza. Znaczenie ma także przekrój kanałów wentylacyjnych dedykowanych wentylacji kuchennej. Nie jest możliwa efektywna wymiana powietrza poprzez kanał o średnicy okapu kuchennego, jaki mamy w mieszkaniach, chyba że planujemy serwowanie kanapek i deserów.

Agencja nieruchomości komercyjnych sprawdzi czy lokal ma miejsce na separator tłuszczu

Jeżeli planujemy serwować potrawy frytowane i smażone, nasz lokal powinien być wyposażony w separator tłuszczu. Wymóg jego  stosowania wynika z potrzeby oczyszczenia ścieków z tłuszczów przed doprowadzeniem ich do kanalizacji, bowiem zbyt dużo tłuszczu zalegającego w rurach może doprowadzić do blokowania instalacji, a także korozji rur.. Według obecnie obowiązujących przepisów separator tłuszczu powinien znajdować się poza lokalem w przystosowanym do tego pomieszczeniu technicznym, spełniającym również określone wymogi techniczne.

Agencja nieruchomości komercyjnych zwróci uwagę na wymogi lokalu gastronomicznego

Znaleźliśmy lokal w wymarzonym miejscu, mamy perfekcyjnie skomponowane autorskie receptury, dzięki którym skradniemy podniebienia Warszawiaków. Jednak zanim podpiszemy umowę najmu lokalu, powinniśmy sprawdzić moc przyłączeniową energii elektrycznej, która dla zapewnienia prądu zarówno do gotowania, ale również dla obsługi wentylacji i klimatyzacji powinna wynosić co najmniej 40 kW.

Lokal gastronomiczny powinien posiadać  dwa wejścia – dla klientów oraz  dla strefy dostaw. Lokal musi być także odpowiednio wysoki – sala konsumpcyjna powinna mieć 3 metry wysokości, a kuchnia 2,5 metra. Ponadto kuchnia powinna mieć dostęp do światła dziennego, a szerokość przejść na zapleczu kuchennym nie może być mniejsza niż 120 centymetrów. Wielu deweloperów sprzedaje lokale usługowe, nazywając je gastronomicznymi, albo z możliwością gastronomii. Jest jednak szereg uwarunkowań, jakie lokal musi spełnić, aby można w nim było z powodzeniem prowadzić restaurację. Dlatego jeżeli szukasz lokalu na restaurację, warto skonsultować się z doświadczonym agentem, który specjalizuje się w nieruchomościach komercyjnych gastronomicznych. Agenci  z firmy LOCO COMMERCIAL są do Twojej dyspozycji. Dzięki nam oszczędzisz czas i unikniesz rozczarowań, wybierając miejsce na swoją restaurację.

zawsze do dyspozycji

Czas na kolejną udaną transakcję?

Nasz doradca skontaktuje się z Tobą!

W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej informacji w Polityce Cookies.

Rozumiem